Σαλάμι ή Μωσαϊκό μία συνταγή που ετοιμάζουμε με τα παιδιά μας

servirisma

Το YouTube channel “Greek Cooking Made Easy” παρουσιάζει:

Μία πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή για σαλάμι ή μωσαϊκό που μπορείτε να κάνετε εύκολα με τα παιδιά σας.

 

Δείτε εδώ το video πώς να το ετοιμάσετε:

 

Πληροφορίες:

Αυτό το πεντανόστιμο επιδόρπιο σοκολάτας είναι ένα γλυκό που εύκολα μπορείτε να ετοιμάσετε με τα παιδιά σας. Γιατί??!

  1. Επειδή έτσι τα παιδιά γίνονται πιο οικεία με την κουζίνα και το μαγείρεμα
  2. Το γλυκό δεν χρειάζεται ψήσιμο
  3. Τα παιδιά τρελαίνονται να σπάνε μπισκότα
  4. Επίσης τρελαίνονται να γλύφουν τη σοκολάτα και τέλος
  5. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία δημιουργίας του σχήματος-ρολό!

 

Το γλυκό έχει δύο διακριτές ονομασίες που προέρχονται από την υφή του: «Σαλάμι» λόγω του σχήματος του και των μπισκότων που μιμούνται το “λίπος”. Ή «Μωσαϊκό», γιατί όταν το σερβίρετε, προσφέρετε ένα «έργο τέχνης» που κατασκευάζεται από τη συναρμολόγηση μικρών χρωματιστών κομματιών (όπως το αληθινό μωσαϊκό!). Κατάλληλο για χορτοφάγους (εάν παρασκευαστεί με μαργαρίνη). Σερβίρει 10-12 άτομα

Υλικά για μωσαϊκό

Υλικά:

  1. 250 γρ. μαλακή μαργαρίνη ή βούτυρο
  2. 1 x κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  3. 2 x κουταλιές της σούπας κονιάκ
  4. 2 x φρέσκα αυγά
  5. 4-5 x κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  6. 200 gr. ζάχαρη άχνη
  7. 340 gr. μπισκότα (Μιράντα, Πτι-μπερ, Graham Κράκερ
  8. Προαιρετικά: 60 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια.

Μέθοδος για το μωσαϊκό

Μέθοδος:

Σπάστε με την βοήθεια των παιδιών σας όλα τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ.

Χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός, χτυπήστε ελαφρά το μαλακό βούτυρο για 1-2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει κι άλλο και να αφρατέψει. Σταδιακά, χτυπήστε μέσα τα αυγά, ένα-ένα. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε το μείγμα επιπλέον 1-2 λεπτά, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ελαφρύ και μαλακό, χωρίς σβόλους. Ρίξτε μέσα το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ.

Προσθέστε την σκόνη κακάο και χτυπήστε λίγο ακόμα για να πετύχετε ομαλό μίγμα σοκολάτας.

Μετά προσθέστε σταδιακά τα θρυμματισμένα μπισκότα (και προαιρετικά τα καρύδια). Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν εδώ.

Το μίξερ βεβαίως θα συντρίψει τα μπισκότα επιπλέον. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μπισκότα έχουν καλυφθεί με το μείγμα σοκολάτας.

Μετά ξετυλίξτε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) σε μια επίπεδη επιφάνεια.

koutali

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, ανακατέψτε το μείγμα σοκολάτας για μία ακόμη φορά, πριν αρχίσετε να το τοποθετείτε στη μέση του χαρτιού. Σιγά-σιγά με το κουτάλι και τα χέρια σας, προσπαθήστε να πλάσετε ένα στενόμακρο ρολό (περ. 30 cm). Τα παιδιά σας μπορούν σε αυτό το σημείο να ανακατέψουν το μείγμα και να προσπαθήσουν να πλάσουν το σχήμα-ρολό!

 

Πρέπει να φαίνεται έτσι!

mosaiko-prin

 
Διπλώστε το χαρτί γύρω από το μείγμα για να το καλύψετε τελείως και χρησιμοποιείστε το για να τελειοποιήσετε το σχήμα, πιέζοντας το χαρτί, με την βοήθεια των παιδιών σας (σαν να παίζετε με πλαστελίνη), ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύ συμπαγές ρολό – σαλάμι. Κατόπιν τυλίξτε τα άκρα του χαρτιού σφιχτά.

diploste

 
Μεταφέρετε το ρολό σε μια σανίδα κουζίνας για να εξασφαλιστεί μια επίπεδη επιφάνεια στον καταψύκτη ή στο ψυγείο.

metaferete-rolo

Αποθηκεύστε το γλυκό στην κατάψυξη μέχρι και 1 μήνα. Μπορεί να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1/2 ώρα πριν το σερβίρισμα ή μπορείτε να το φάτε παγωμένο ως τούρτα παγωτό! Εναλλακτικά, το ψύχετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το σερβίρισμα. Μπορεί να φυλαχτεί στο ψυγείο το αργότερο μέχρι 4 ημέρες (λόγω των φρέσκων αυγών, δεν συστήνεται να φυλαχτεί περισσότερο καιρό).

 

Πώς σερβίρεται;

servirisma

Σερβίρεται ως κέικ παγωτό ή από το ψυγείο συνοδευόμενο με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Τόσο νόστιμο!!

Απολαύστε την δημιουργία αυτού του υπέροχου γλυκού με τα παιδιά σας