Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εργαζόμενης μητέρας

εργαζομενη μητερα

Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας είναι πολλαπλός και πολυδιάστατος. Κόρη, αδερφή, μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως παραμένει πάντοτε γυναίκα.

Η αλήθεια είναι πως οι προτεραιότητες στη ζωή μιας γυναίκας αλλάζουν άρδην με τη έλευση ενός παιδιού στον κόσμο. Από την καθημερινή της ρουτίνα μέχρι τον καταμερισμό των εξόδων της. Πρέπει να προσαρμόσει (εάν βέβαια αυτό είναι εφικτό) το ωράριο της δουλειάς της, να περνάει δημιουργικό χρόνο με το παιδί της, να εκτελεί τις δουλειές του σπιτιού, όπως μαγείρεμα (που αποτελεί και το κυριότερο), σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα, συμμάζεμα και βέβαια να στέκεται πάντα μία στοργική σύντροφος στο πλάι του συζύγου της. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για μια σύγχρονη Μαίρη Παναγιωταρά.

Ακριβώς λόγω αυτών των πολλών και πολύμορφων αλλαγών όλοι ισχυρίζονται ότι για να κάνει μια γυναίκα παιδί πρέπει να είναι 100% συνειδητοποιημένη.

Πάμε όμως να δούμε κάποια βασικά επιμέρους κομμάτια στην πολυτάραχη ζωή των εργαζόμενων μητέρων που είμαστε σίγουροι ότι τις απασχολούν.

Το αιώνιο δίλημμα «Καριέρα-Οικογένεια»

Πόσες γυναίκες βασανίζει αυτό το ερώτημα; Γυναίκες οι οποίες αφιερώνουν πολλά χρόνια από τη ζωή τους σε σπουδές, μεταπτυχιακά αλλά και προϋπηρεσία, όταν αποφασίζουν να γίνουν μητέρες τα παρατάνε όλα γιατί τους κυριεύει το στερεότυπο της κοινωνίας ότι δε γίνεται καριέρα και οικογένεια να συνδυαστούν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει λόγω των τύψεων που κυριεύουν τις γυναίκες. «Δε μπορώ να παρατάω το παιδί μου για να ικανοποιώ το «εγώ» μου μέσα από τη δουλειά». Παράλληλα, όμως, συμβουλεύουν ότι πρέπει να πετάξουν τις ενοχές, οι οποίες αποτελούν ούτως ή άλλως ένα ψυχοφθόρο συναίσθημα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει άκρως πιεστικές καταστάσεις ιδίως μέσα στις οικογενειακές σχέσεις. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του πατέρα σε αυτό. Εάν ο πατέρας μιλάει θετικά για την εργασία της συζύγου της και λειτουργεί υποστηρικτικά σε αυτή, τότε η γυναίκα σίγουρα θα γίνει πιο λειτουργική και φυσικά θα νιώσει καλύτερα και ψυχολογικά.

εργαζομενη μητερα και καριερα

Η συζυγική σχέση

Δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουμε παρατηρήσει ζευγάρια να αλλάζουν άρδην με την έλευση ενός παιδιού στη ζωή τους. Οι πολλές ώρες που εργάζεται η μητέρα της δημιουργούν τύψεις και στην προσπάθειά της να «επανορθώσει» αφιερώνει όλο τον υπόλοιπο χρόνο της στα παιδιά. Εδώ γεννιέται ένα ερώτημα: «Πότε ασχολείται με τη σχέση της; Με τον σύντροφό της και πατέρα του παιδιού της;». Ψυχολόγοι εξειδικευμένοι σε θέματα οικογένειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να υποσκάψει σημαντικά τα θεμέλια της συζυγικής σχέσης. Οι εργαζόμενες μητέρες δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι είναι και σύζυγοι και οφείλουν στο σύντροφό τους μα πάνω από όλα στον εαυτό τους να αφιερώνουν χρόνο ώστε να «ποτίζουν» τη σχέση τους για να μη μαραθεί. Βέβαια σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι πατεράδες, ξαλαφρώνοντας τις συζύγους τους από πρακτικές υποχρεώσεις του σπιτιού και βοηθώντας τες ψυχολογικά. Η ηθική υποστήριξη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνέχεια μιας ποιοτικής σχέσης, καθώς δε πρέπει να ξεχνάμε τις ανασφάλειες και τα άγχη που δημιουργούνται στη γυναίκα όταν γίνεται μητέρα.

πατερας βοηθαει την μητερα με καημερινες δουλειες

Δημιουργικός χρόνος

Αχ αυτός ο χρόνος! Όλες οι εργαζόμενες μητέρες εύχονταν η μέρα να είχε 28 και όχι 24 ώρες, έτσι ώστε να μπορούσαν να τα προλάβουν όλα, να μπορούσαν να ασχοληθούν με όλους και να μην έχουν τύψεις. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο πολλές φορές ξεχνάνε οι εργαζόμενες μανούλες και είναι αυτό της ποιότητας. Οι περισσότερες σκέφτονται μόνο την ποσότητα. «Πώς γίνεται να περνάω όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου;». Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο η ποσότητα, αλλά κυρίως η ποιότητα. Καλό είναι οι σύγχρονες εργαζόμενες μητέρες να βρούνε τρόπους με τους οποίους να περνάνε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους. Το παιχνίδι μαζί τους, μία όμορφη συζήτηση πριν πέσουν για ύπνο, η βοήθεια στην πρόβα για μια γιορτή αλλά και η παρουσία της στη γιορτή αυτή αποτελούν παραδείγματα ποιοτικού και ουσιαστικού χρόνου με τα παιδιά, μέσα από τα οποία τα ίδια αντιλαμβάνονται ότι η μαμά είναι πάντα δίπλα μας σε ό,τι χρειαστεί.

μητερα με παιδια

Σίγουρα ο πολυσύνθετος ρόλος των εργαζόμενων μητέρων νομίζω ότι τις καθιστά στα μάτια όλων μας σύγχρονες ηρωίδες. Θέλει προσπάθεια, αλλά οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι σε τίποτα δεν τα βάζουν κάτω και ότι σε όλα μπορούν να τα καταφέρουν. Πιστεύουμε σε αυτές!!!!!