Πως να αντιμετωπίσετε την σχολική αποτυχία

Πώς να μιλήσουμε στο παιδί μας, αν στενοχωριέται όταν δεν καταφέρνει να έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί μας να καταλάβει και να πιστέψει ότι για μας είναι πολύτιμο και το αγαπάμε το ίδιο είτε έχει ψηλές είτε χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

Το ότι το παιδί δεν έχει πολλές επιτυχίες στο σχολείο δεν σημαίνει ότι ήρθε η καταστροφή. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κήρυγμα στο παιδί μας για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει για να είναι πιο αποδοτικό και κυρίως δεν πρέπει να του επαναλαμβάνουμε διαρκώς τις πόσο καλές επιδόσεις είχαμε όταν ήμασταν στην ηλικία του. Του δίνουμε απλά να καταλάβει ότι πολλές φορές οι αποτυχίες φέρνουν προσωρινά την δυστυχία, αλλά σχεδόν πάντα μας διδάσκουν. Του εξηγούμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί σε κάτι και όπου δεν είναι καλοί σε ένα τομέα είναι συνήθως καλοί σε κάποιον άλλο ή άλλους τομείς. Επίσης του ζητάμε να μας πει αν υπάρχει κάτι με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί στον εξωσχολικό χρόνο του. Αθλητισμός, μουσική, χορός, ζωγραφική και διάφορα άλλα εικαστικά εργαστήρια κλπ. μπορούν να του προσφέρουν τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας και της επιτυχίας.

Όταν το παιδί νιώσει ότι είναι ικανό, αποδεκτό από τους φίλους του, έχει αξία και πολλές επιτυχίες, επομένως θετική εικόνα για τον εαυτό του, τότε πιστεύουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά και στην απόδοση του στο σχολείο.

Είναι πολύ σημαντικό βεβαίως να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με το δάσκαλο  του παιδιού. Ο δάσκαλος είναι που γνωρίζει τις μαθησιακές δυνατότητες ή και δυσκολίες του παιδιού μας και μπορεί να μας βοηθήσει και να μας κατευθύνει για το πώς πρέπει να τις διαχειριστούμε και  να τις αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το βοηθήσουμε να τις ξεπεράσει όσο είναι δυνατόν και να έχει καλύτερη εξέλιξη στην πρόοδο του. Με πολλή υπομονή αλλά και διάλογο με το παιδί μας, όλα τα προβλήματα λύνονται.!!


Το Poly party διοργανώνει παιδικά πάρτυ και βαπτίσεις με κλόουν και νεράιδες.
Αναλαμβάνει την ψυχαγωγία σε σχολικές και εταιρικές εκδηλώσεις, τον στολισμό με μπαλόνια και την προώθηση παιδικών προϊόντων.

[related-articles-by-tag]