Αρχίζουν τα σχολεία, αντίο ξεγνοιασιά!

Αρχίζουν τα σχολεία και μαζί με τον αποχωρισμό της ξεγνοιασιάς έρχεται η ανησυχία για τις ασθένειες και όχι μόνο που μπορεί να κολλήσουν τα παιδάκια μας! Πολύ σημαντική είναι η πρόληψη άλλα και η έγκαιρη αντιμετώπιση.

Ας δούμε όμως τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που μπορεί να κολλήσει κάποιο παιδί.

  • Από τις πιο κλασσικές είναι η εποχιακή γρίπη. Κάθε χρόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ βγάζει ανακοίνωση για την εποχιακή γρίπη. Μέσα σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε είναι σαφώς το εμβόλιο, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο, συχνό πλύσιμο των χεριών, αερισμό των τάξεων αλλά και του σπιτιού, φτέρνισμα στο εσωτερικό του αγγόνα και όχι στην παλάμη του χεριού.
  • Ο κοκίτης είναι μια οξεία λοίμωξη που οφείλεται σε μικρόβια. Δεν είναι πάρα πολύ συχνή στις μικρές ηλικίες καθώς τα μικρά παιδιά προστατεύονται από το εμβόλιο. Καθώς όμως η δράση του εμβολίου τείνει να φθίνει μετά από μια δεκαετία, οι έφηβοι κινδυνεύουν. Η μετάδοση του μπορεί να γίνει με τη μεταφορά μολυσμένων σωματιδίων, από βήχα, που είναι και το κύριο σύμπτωμα του ή το φτέρνισμα. Και εδώ εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει ο αερισμό και η καθαριότητα των χώρων.
  • Ένας άλλος μεγάλος βραχνάς είναι οι ψείρες. Από το νηπιαγωγείο μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού είναι το πιο κλασσικό πρόβλημα που βασανίζει τα παιδιά αλλά και τις μαμάδες τους. Στην πρόληψη εντάσσονται ο πολύ συχνός έλεγχος, οι φαρμακευτικές λοσιόν, τα συχνό λούσιμο με ειδικά σαμπουάν, αλλά και ένα παλιό καλό γιατροσόφι. Το λούσιμο με ξύδι. Εάν τώρα παρόλα αυτά το παιδάκι μας κολλήσει ψείρες χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση τους και ειδοποιούμε τη δασκάλα έτσι ώστε να έχει στο νου της τον έλεγχο και των υπόλοιπων παιδιών.

Πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να επικεντρωθούμε στην πρόληψη. Εάν έχουμε το νου μας να προλάβουμε τότε δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Άλλα ακόμα κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, δεν χρειάζεται κανένας μα κανένας πανικός!