Το παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο, τι να κάνω;

παιδι προσποιειται πως ειναι αρρωστο για να μην παει σχολειο

Η νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει και τα παιδιά κάνουν μεγάλη προσπάθεια να προσαρμοστούν με κάθε τρόπο. Το σχολείο αποτελεί τη νέα καθημερινότητα των μικρών σας και εσείς παίζετε ουσιαστικό ρόλο στο να προσαρμοστούν άμεσα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Εύκολος τρόπος διαφυγής των προβλημάτων, κάτι που κάνατε και εσείς στην ηλικία του άλλωστε, είναι η «δικαιολογία». Εκφράσεις όπως «νομίζω πως έχω πυρετό» , «πονάει η κοιλίτσα μου» , «ζαλίζομαι» είναι μερικές από τις δικαιολογίες που θα ακούσετε να λέει το παιδί σας προκειμένου να γλιτώσει από το σχολείο ή ίσως από κάποιο διαγώνισμα. Πριν βιαστείτε να νευριάσετε σκεφτείτε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό και ο λόγος είναι ότι δεν τους είναι ευχάριστο να διακόπτουν την ανεμελιά τους και στη θέση της να βάζουν ένα γεμάτο πρόγραμμα.

 

Εσείς, λοιπόν, πρέπει να το αντιμετωπίσετε με χαμόγελο πάνω απ’ όλα. Πρώτο βήμα είναι να του δείξετε κατανόηση και σε καμία περίπτωση να μην νευριάσετε, αφού το μόνο που θα κερδίσετε είναι τα αντίθετα αποτελέσματα. Εξηγήστε του με ήρεμο τρόπο ότι και εσείς στην ηλικία του δεν θέλατε να πάτε σχολείο, αλλά τελικά αλλάξατε γνώμη γιατί σκεφτήκατε ότι θα δείτε τους φίλους σας και θα μάθετε καινούρια πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν μια τάση να μιμούνται τους μεγάλους. Αν πάλι δεν πιάσει αυτός ο τρόπος υπάρχει και η εναλλακτική μέθοδος της δωροδοκίας. Αν του τάξετε ένα μικρό δωράκι ή κάποια βόλτα να είστε σίγουροι ότι θα δεχτεί με χαρά. Απλά προσέξτε μην γίνει συνήθεια κάτι τέτοιο. Όλα με μέτρο!!

Ένας άλλος παράγοντας στη καλή ψυχολογία του παιδιού σας είναι η επιβράβευση. Πόσες φορές ζητάτε από το παιδί σας να κάνει κάτι με λάθος τρόπο, π.χ «αν δεν διαβάσεις δεν θα παίξεις ή δεν θα δεις τηλεόραση». Αυτό επιδρά αρνητικά στη ψυχολογία του παιδιού, καθώς το εισπράττει ως ψυχολογική τιμωρία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μην τονίζετε τα λάθη του και να το επαινείτε θετικά. Αντί να του μιλήσετε απειλητικά, προσπαθήστε να του εξηγήσετε με ωραίο λόγο, π.χ «κάνε τα μαθήματά σου για να έχουμε χρόνο να πάμε βόλτα».  Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσετε την αυτοπεποίθησή του και δεν θα του δημιουργηθούν κόμπλεξ στο μέλλον.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.