Δημιουργικός χρόνος στο εξοχικό με το παιδί σας

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όλοι έχουμε σπεύσει στα εξοχικά μας αναζητώντας κάποιες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Όσο ευχάριστες είναι για μας οι διακοπές άλλο τόσο είναι και για τα παιδιά μας. Το εξοχικό λοιπόν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσουμε δημιουργικό χρόνο μαζί τους.

Μπορούμε μέσα από δουλειές που πρέπει να γίνουν στα εξοχικά μας να μάθουμε στα παιδιά μας την υπευθυνότητα. Το πρώτο καθάρισμα, το στρώσιμο των κρεβατιών, τα πρώτα ψώνια είναι μερικές δουλειές ρουτίνας που όμως μπορούν να τα κάνουν να νιώσουν σημαντικά, χρήσιμα και υπεύθυνα.

garden

Εάν το εξοχικό διαθέτει κήπο τα πράγματα αποκτούν άλλο ενδιαφέρον. Η χωροταξική οργάνωση του κήπου καθώς και το φύτεμα των λουλουδιών είναι δραστηριότητες που τα παιδιά θα λατρέψουν. Θα βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ξεκινώντας από την αγορά από κάποιο θερμοκήπιο, όπου μπορούν να διαλέξουν φυτά και λουλούδια μαζί μας, που θα μπει το κάθε λουλούδι, ονομασία των λουλουδιών, τι χρώματα ταιριάζουν, τι είδη λουλουδιών κτλ.

Η καθημερινή περιποίηση του κήπου είναι σημαντική και θα ήταν πολύ καλό να μπει στις καθημερινές υποχρεώσεις των παιδιών σας. Ένα κομμάτι του κήπου θα ήταν καλό να ανήκει αποκλειστικά στα παιδιά με χώμα, πλακάκια ή χόρτο, να έχουν εκεί τα παιχνίδια τους, όπως κουβαδάκια, πισίνα, μπάλες όπου μπορούν να διαμορφώνουν το χώρο όπως αυτά θέλουν και να το αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με το παιχνίδι τους. Καθημερινές αθλοπαιδιές τα βοηθούν να πετυχαίνουν στόχους, συναγωνισμό και καλή σωματική διάπλαση, ιδιαίτερα αν υπάρχουν και γειτονόπουλα που συμμετέχουν μαζί τους.

sunshet

Απογευματινές βόλτες στον περιβάλλοντα χώρο ή και μέχρι το κοντινό χωριό, είναι μια καλή ιδέα. Ανάλογα την ιστορία του χώρου είναι ευκαιρία να τους μάθουμε κάποια πράγματα σχετικά δοσμένα σαν παραμύθι και να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη για την πατρίδα μας.

family-gamesΕπίσης τα επιτραπέζια παιχνίδια φέρνουν πιο κοντά τα μέλη της οικογένειας. Απλά παιχνίδια με την τράπουλα, μέχρι επιτραπέζια παιχνίδια του εμπορίου δημιουργούν ευχάριστο κλίμα και διασκεδάζουν ιδιαίτερα τους μικρούς ώστε να μην βαριούνται και να καταλήγουν στην λύση της τηλεόρασης.

Kids-Cooking-Camp-New-LargeΕπιπλέον η Μαγειρική! Όχι όμως η απλή καθημερινή μαγειρική που κάνουμε για να φάμε το μεσημέρι. Μαγειρική κυρίως με ζυμάρι αρέσει πάρα πολύ στους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά πλάθουν το ζυμάρι και του δίνουν ότι σχήμα και ότι σχέδιο θέλουν. Είναι ανυπόμονα να ψηθούν και να δείξουν τα επιτεύγματα τους.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες και άλλες πολλές, είναι σίγουρο πως θα γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο το δικό μας καθώς και των παιδιών μας! Και είναι σίγουρο πως όλοι μας έχουμε ανάγκη να περάσουμε χρόνο μαζί οικογενειακά!