Ναι, θα αποκτήσεις αδερφάκι, μικρό μου

Δεύτερο παιδί στην οικογένεια! Ένα χαρμόσυνο γεγονός για όλους, αλλά ένας τρομερός εισβολέας για το πρώτο παιδί.

Αντιφατικά συναισθήματα και διάφορα ερωτήματα ταλανίζουν το μυαλό των γονιών! Τι να κάνω για να μην παραμελήσω κανένα από τα δυο παιδιά μου; Πως να ανακοινώσω τον ερχομό του δεύτερου παιδιού μου στο πρώτο και να το κάνω να το αγαπήσει; Γίνεται να μοιράσω την αγάπη μου;

Σε όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζοντας κάποιες τακτικές και πρακτικές με τις οποίες μπορεί να γίνουν όλα λίγο πιο εύκολα και ανώδυνα!

Καθοριστικό ρόλο στο πως θα αντιδράσει το παιδί στον ερχομό ενός αδερφού παίζει η ηλικία του. Συνήθως τα μικρά παιδιά (έως 2 ετών) δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι γίνεται και νομίζουν ότι αυτή η κατάσταση θα είναι προσωρινή. Τα παιδιά 2 έως 4 ετών δυσκολεύονται να δεχτούν ότι η προσοχή και η στοργή των γονιών τους πλέον μοιράζεται. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι λίγο πιο δεκτικά και ενθουσιασμένα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να δείξουμε στο παιδί μας ότι το αδελφάκι του, που πρόκειται να έρθει δεν είναι εισβολέας. Αντίθετα, έρχεται γεμάτο αγάπη, χαρά και… δώρα. Μια καλή πρακτική είναι να αγοράσουμε κάποια ωραία παιχνίδια και να τα φέρουμε σπίτι μαζί με το νεογέννητο από το μαιευτήριο, παρουσιάζοντας τα ως δικά του δώρα προς το μεγάλο του αδελφάκι. Ακούγεται σαν δωροδοκία αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό ειδικά σε παιδάκια μικρής ηλικίας.

hansel

Επιπλέον, τα παραμύθια βοηθούν πολύ. Μπορούμε λοιπόν να εντάξουμε στο ρεπερτόριο μας παραμύθια με αδέλφια. Το «Χάνσελ και Γκέτελ«, τα «3 γουρουνάκια» είναι παραμύθια που δείχνουν την αλληλοβοήθεια μεταξύ των αδελφών. Μετά από την εξιστόρηση κάθε παραμυθιού καλό θα ήταν να εξηγείται και να συζητάτε το ηθικό δίδαγμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αδελφική αγάπη.

Καλό είναι να δείξουμε στο πρώτο παιδί πόσο σημαντική είναι η βοήθεια του στο μεγάλωμα του μικρού του αδελφού. Από την αλλαγή της πάνας μέχρι το τάισμα του μωρού, μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο μας παιδί να συμμετέχει και να αισθάνεται σημαντικό. Εξίσου σημαντικό είναι να το κινούμε να καταλάβει την προστασία που μπορεί να παρέχει στο μικρό του αδελφάκι. Έτσι θα νιώσει ότι ο ρόλος του είναι καθοριστικός και θα ανέβει η αυτοπεποίθηση του η οποία σίγουρα έχει κλονιστεί.

Ωραίο είναι να δώσουμε στο μεγάλο μας παιδί μια κούκλα την οποία θα φροντίζει με παρόμοιο τρόπο όπως φροντίζουμε εμείς το μωρό.
Σύνηθες είναι τα μεγαλύτερα παιδιά να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή με άσχημες συμπεριφορές και σπάσιμο των κανόνων, περιφρονώντας ακόμα και την τιμωρία. Εκεί θα πρέπει να επαινούμε ένθερμα την καλή συμπεριφορά και να αγνοούμε παντελώς την κακή. Έτσι το παιδί θα αυξήσει την καλή συμπεριφορά προκειμένου να μας τραβήξει την προσοχή.

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τελείως τη ζωή του πρώτου και σε αυτή την αλλαγή πρέπει να δείξουμε κατανόηση. Δείξτε αγάπη και στα δυο παιδιά και σε καμιά περίπτωση μην πέσετε στην παγίδα να μαλώνετε συνεχώς το μεγάλο παιδί και κυρίως όχι μπροστά στο μικρό του αδελφάκι.

Προετοιμάζεστε για τη βάπτιση του δεύτερου παιδιού σας, δείτε μερικές ιδέες για βάπτιση.