Σκύλος: Όντως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

σκυλος ο καλυτερος φιλος του ανθρωπου

Ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Ο Άργος ήταν αυτός που αναγνώρισε το αφεντικό του, τον Οδυσσέα, όταν έφτασε στην Ιθάκη! Τα τελευταία χρόνια όμως ο σκύλος χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς λόγους σε παιδιά και ενήλικες. Οι σκύλοι με έναν μαγικό τρόπο μπορούν και “ξεκλειδώνουν” τους ανθρώπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, ΑΜΕΑ, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης.
Η θεραπεία μέσω των σκύλων ονομάζεται pet therapy και στηρίζεται ακριβώς στην ιδιότητα των σκύλων να ανταποκρίνονται στα χάδια και την αγάπη από όποιων κι αν προέρχονται. Και η ανταπόκριση τους είναι φυσικά αγάπη, στοργή και παιχνίδι που τα παιδιά λατρεύουν. Υπάρχουν ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, που ονομάζονται σκύλοι θεραπευτικής επαφής, οι οποίες κάνουν επισκέψεις σε ειδικά σχολεία και ιδρύματα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η επαφή με σκύλους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κοινωνική συμπεριφορά παιδιών με αναπηρία ή και με ψυχολογικά προβλήματα.
Παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, μέσα από την επαφή τους με τους σκύλους ανοίγονται και επανακοινωνικοποιούνται. Μαθαίνουν να εμπιστεύονται ξανά τους άλλους και να μιλούν για αυτά που τους απασχολούν.


Παιδιά με αναπηρία χαίρονται με την επαφή τους με τα ζώα, μαθαίνουν να τα φροντίζουν, μαθαίνουν να εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματα τους.

Τα ειδικά παιχνίδια με ζώα μπορούν να συμβάλουν στην άσκηση παιδιών με κινητικά προβλήματα.

ΑΜΕΑ και σκύλος
Σκύλοι-οδηγοί είναι χρήσιμοι για την καθημερινή λειτουργικότητα ατόμων με προβλήματα όρασης, αλλά και για την ψυχολογική τους ανάταση!

σκυλος οδηγος τυφλων
Η ευτυχία αρχίζει με μια υγρή μύτη και τελειώνει σε μια ουρά! Τα σκυλιά ζητάνε λίγα και προσφέρουν απλόχερα μόνο αγάπη!

χαρουμενος σκυλος
Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτό το άρθρο με ένα ρητό που διαβάσαμε και νομίζουμε ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό! “Ο καλύτερος θεραπευτής είναι αυτός που έχει γούνα και τέσσερα πόδια“!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.