Πως να μεταφέρετε στα παιδιά την παράδοση του πάσχα

Το Πάσχα είναι μια χριστιανική γιορτή γεμάτη παραδόσεις και τελετουργίες που έχουν σχέση με τον χριστιανισμό οι οποίες περιέχουν έντονο συμβολισμό.

Επειδή ακριβώς οι παραδόσεις αυτές έχουν και πρακτικό χαρακτήρα, όπως το βάψιμο των αυγών, τα πασχαλινά τσουρέκια και άλλα πολλά μπορούμε εύκολα να τις μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Πως θα γίνει αυτό; Το μαγικό κλειδί είναι η συμμετοχή, όπως ακριβώς μάθαμε και εμείς από τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας.
Τα πασχαλινά κουλουράκια και το πασχαλινό μυρωδάτο τσουρέκι είναι κάτι που κάνουμε οι περισσότεροι στο σπίτι παραδοσιακά την Μεγάλη Πέμπτη. Είναι μια τελετουργία που γίνεται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια και μοσχομυρίζει όλη η ατμόσφαιρα μαχλέπι και μαγιά. Τα παιδιά μπορούν να βάλουν τις ποδιές τους, να σηκώσουν τα μανικάκια τους και να αρχίσουν να πλάθουν κουλουράκια με τα δυο χεράκια τους ή να ζυμώσουν τη μυρωδάτη τσουρεκένια ζύμη! Στη συνέχεια μπορούν να κάνουν διάφορα σχέδια με τη ζύμη, πλεξούδες, λαζαράκια, μπαστουνάκια, καρδούλες , καμπανούλες κλπ.
Το βάψιμο των αυγών γίνεται επίσης κάθε Μεγάλη Πέμπτη.

Καλό θα είναι να εξηγήσουμε στα μικρά μας τι συμβολίζει το κόκκινο χρώμα των αυγών καθώς και να τους αφηγηθούμε τους μύθους της παράδοσης μας σχετικά με το πως καθιερώθηκε να βάφουμε τα αυγά κόκκινα! Για να είμαστε όμως στην μόδα βάφουμε και άλλα χρώματα τα αυγά μας, μωβ, κίτρινα, πορτοκαλιά, πράσινα, μπλε κλπ. και εννοείται ότι τα βάφουμε όλοι μαζί παρέα.  Εμπλουτίζουμε τη διαδικασία με ζωγραφική πάνω στα αυγά! Μπορούμε να κολλήσουμε αυτοκόλλητα, πούλιες, όσπρια, φτερά, κουμπιά κλπ. και να ακολουθήσουμε διάφορες τεχνικές βαφής αυγών με φύλλα και κερί όπου μπορεί να κάνουν το βάψιμο τους πολύ ενδιαφέρον αλλά και συναρπαστικό παιχνίδι για τα παιδιά! Στο τέλος δεν ξεχνάμε να τραβήξουμε φωτογραφίες ο καθένας με το αυγό που έφτιαξε ή και να έχουμε προνοήσει να διαλέξουμε και να δώσουμε κάποιο βραβείο για το πιο αστείο, ωραίο και πιο πρωτότυπο αυγό!!!

Αν είμαστε κοντά σε εκκλησία και ιδιαίτερα στο χωριό πηγαίνουμε το βράδυ της Μ. Πέμπτης και μαζί με τα παιδιά μας συμμετέχουμε στο στολισμό του επιτάφιου. Εάν έχουμε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να συνεννοηθούμε με την εκκλησία να συμμετέχουν στην περιφορά του επιταφίου είτε στην χορωδία και στην ανάγνωση των ευαγγελίων και εγκώμιων αυτών των ημερών.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε πότε την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το ψήσιμο του αρνιού! Ζητάμε από τα παιδιά μας να μας βοηθήσουν σε απλά πράγματα, όπως στο πλύσιμο των λαχανικών, το στρώσιμο του πασχαλινού τραπεζιού ή το γύρισμα του αρνιού, που τόσο πολύ αγαπάνε συγχρόνως με το τσούγκρισμα των αυγών και ποιανού το αυγό θα αντέξει στα πιο πολλά χτυπήματα !

Έτσι λοιπόν κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας όπως επίσης και την οικογένεια μας δεμένη αυτές τις άγιες ημέρες.
Καλό Πάσχα!