ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ – ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Όσο το παιδί πλησιάζει στην εφηβεία, θέλει να αποστασιοποιηθεί από την οικογένεια και προτιμά να περνάει περισσότερο χρόνο με τους συνομήλικους  του.

Πως πρέπει να το αντιμετωπίσω;

Η παρέα των συνομήλικων είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή του παιδιού μας για την ομαλή ανάπτυξη του. Οι φίλοι επηρεάζουν συχνά θετικά. Προκειμένου να αναπτυχθεί κοινωνικά, πρέπει να μάθει να διαλέγει φίλους, να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και να αισθάνεται ότι ανήκει κάπου. Μέσα από τις σχέσεις φιλίας μαθαίνει να αντιμετωπίζει και να λύνει προβλήματα που μπορεί να μπορεί να προκύψουν.

Αυτό που εμείς σαν γονείς οφείλουμε να κάνουμε, είναι να γίνουμε το στήριγμα στο καταφύγιο του παιδιού μας, σε περίπτωση, που οι συνομήλικοι του προκαλέσουν μεγάλη θλίψη ή στενοχώρια. Το επηρεάζεται σημαντικά από τους φίλους δεν σημαίνει ότι εμείς αυτόματα γίναμε ασήμαντοι. Ακούμε προσεκτικά πριν μιλήσουμε και το ρωτάμε αν θέλει την γνώμη μας ή την συμβουλή μας. Ας αντισταθούμε στον πειρασμό να γίνουμε υπερπροστατευτικοί ή να το ελέγχουμε συνεχώς. Τονίζουμε στο παιδί μας ότι απολαμβάνουμε την παρέα του και προτείνουμε να καλεί συχνά φίλους στο σπίτι.

Ας είμαστε ευχάριστοι και φιλόξενοι και να δείχνουμε ενδιαφέρον για τους φίλους του, όχι αδιακρισία, τότε και εκείνοι θα αισθάνονται άνετα να μαζεύονται σπίτι μας. Το κέρδος μας θα είναι σημαντικό. Θα γνωρίζουμε την παρέα του παιδιού μας από κοντά και πιθανόν, να επιθυμεί να περνάει περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί μας αν γνωρίζει ότι εμείς δεχόμαστε την ανάγκη του, να περνά περισσότερο χρόνο με τους φίλους του.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.