Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Με την βοήθεια ενός φραμπαλά, μιας κορώνας ή ένα ραβδί μάγου, το τρίχρονο παιδί μεταμορφώνεται σε βασίλισσα ενός μαγικού συμβάντος, όπου το ξύλινο αλογάκι είναι φτερωτό. Όταν μάλιστα σου ζητηθεί να δοκιμάσεις το ροζ συννεφάκι, συμφωνείς ότι έχει γεύση τσίχλας. Άλλες φορές, ο τετράχρονος γιος σας, αρπάζει ένα σεντόνι και τρέχει πάρα-δώθε στους διαδρόμους, φωνάζοντας «μαμά, μαμά, πετάω, είμαι ο σούπερμαν». Αυτά λοιπόν είναι τα «μαγικά χρόνια», όπου το παιδικό μυαλό είναι αρκετά ανεπτυγμένο, φαντάζεται σπουδαίες ιστορίες, αλλά όχι αρκετά εξελιγμένο για να καταλάβει γιατί οι ενήλικες ρωτάνε δύσπιστα «Μα είναι δυνατό αυτό;»

Πως τα πολύ μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Υπάρχουν πολλά, που τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν για τον κόσμο γύρω τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «συμπληρώνουν» τα κενά, με δικές τους εφευρέσεις – πολλές φορές «μαγικές» – για το πώς λειτουργούν ορισμένα πράγματα.

Πώς να ενθαρρύνετε το επινοητικό παιχνίδι

Το επινοητικό παιχνίδι ξεκινάει στο μυαλό του μικρού παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν μπορούν να συμμετέχουν. Να μερικοί τρόποι να ενθαρρύνετε τον φανταστικό κόσμο του παιδιού σας:

Συμμετέχετε

Όταν το παιδί χοροπηδάει και λέει ότι πετάει, μην του πείτε ότι απλώς χοροπηδάει, αλλά τροφοδοτήστε την φαντασίωση λέγοντας «Τι βλέπεις από εκεί ψηλά που είσαι;» ή «Μήπως πρέπει να ξεκουραστείς λίγο πάνω σε κείνο το ροζ συννεφάκι ;» Ή ακόμα αρχίστε να “πετάτε” μαζί του.

Διαλέξτε «παλιομοδίτικα» παιχνίδια

Παιχνίδια όπως κύβους, κούκλες, πλαστελίνες που χρειάζονται δημιουργικότητα και εξάπτουν την φαντασία.

Περιορίστε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Γενικά παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες. Η δημιουργικότητα πάει περίπατο, όταν αντί να παίζει το παιδί, παίζει το παιχνίδι από μόνο του.

Διαβάστε στο παιδί

Ενώ του διαβάζετε, κάντε ερωτήσεις που κάνουν το μυαλό να δουλεύει:
”Αν ήσουν η κάμπια, τι θα έτρωγες;» «Τι νομίζεις ότι θα γίνει παρακάτω;»

Περιορίστε τον χρόνο μπροστά στην τηλεόραση

Όταν τα μικρά παιδιά βλέπουν μία ταινία ή και ένα μορφωτικό πρόγραμμα, ζούνε τον «φανταστικό» κόσμο κάποιου άλλου αντί να χρησιμοποιούν την φαντασία τους. Αρκετά προγράμματα της τηλεόρασης δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για πολύ μικρά παιδιά. Επιπλέον, είναι επιρρεπή στις διαφημίσεις, γιατί δεν μπορούν να τις ξεχωρίσουν από το κανονικό πρόγραμμα.

Όταν η μαγεία τελειώνει

Θα έρθει, βέβαια, η μέρα που οι κορώνες θα μαζεύουν σκόνη και τα «μικρά» σας δεν θα πιστεύουν ότι μπορούν πια να πετάξουν. Από την μια θα αναπολήστε τις στιγμές αυτού του κόσμου – όπου όλα ήταν δυνατά – αλλά από την άλλη αυτό είναι σημάδι ότι το μυαλό του παιδιού ωριμάζει φυσιολογικά, όπως πρέπει.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.