Πώς να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά δημοτικού κατά τη διάρκεια της καραντίνας

δημιουργικη απασχοληση παιδιων στο σπιτια

Ο κορωνοϊός ήρθε, τα σχολεία έκλεισαν, οι φίλοι απομακρύνθηκαν, τα χόμπι σταμάτησαν. Ακόμα και οι βόλτες μειώθηκαν δραστικά. Είναι δύσκολο για όλους μας. Πόσο μάλλον για τις οικογένειες με παιδιά, τα οποία ξαφνικά έχουν άπλετο χρόνο και δεν ξέρουν τι να τον κάνουν. Ευτυχώς, δεν είναι λίγα τα σχολεία που συνεχίζουν τις παραδόσεις διαδικτυακά ή τουλάχιστον δίνουν στα παιδιά σπιτικές εργασίες, για να μένουν σε επαφή με την ύλη. Τι γίνεται, όμως, τις υπόλοιπες ώρες; Πώς μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά, για να μη βαριούνται και να έχουν έστω μια επίφαση κανονικότητας στη ζωή τους;

Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα με το τι πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Φυσικά, τα παιδιά θα κοιμούνται περισσότερο, θα περνούν αρκετές ώρες στην τηλεόραση, το tablet και τα video games, αυτό είναι αναπόφευκτο και δεν πειράζει, αφού δίνει ώρα και στους γονείς να χαλαρώσουν λίγο. Τι γίνεται, όμως, τις υπόλοιπες ώρες της μέρας;

Ευκαιρίες για μάθηση

μαθηση παιδιων στο σπιτι

Το ζητούμενο είναι να μη χαθεί η επαφή των παιδιών με τη διαδικασία της μάθησης. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις εργασίες που ενδεχομένως έχουν από το σχολείο ή το φροντιστήριο, καλό είναι να ορίσουμε κάποιες ώρες, στις οποίες τα παιδιά θα κάνουν επαναληπτικές ασκήσεις από το βιβλίο ή κάποιο βοήθημα, ώστε να είναι έτοιμα, όταν επιστρέψουν στο σχολείο.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ποιο είναι το αγαπημένο μάθημα και οι δεξιότητες κάθε μαθητή, υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα κρατήσουν το μυαλό του σε εγρήγορση:

  • Αν του αρέσουν τα μαθηματικά, μπορείτε να βρείτε online διαδραστικά τεστ με πρωτότυπες ασκήσεις.
  • Αν στο παιδί αρέσουν τα βιβλία, μπορείτε να του προτείνετε να διαβάζει ένα βιβλίο την εβδομάδα και να σας εξηγεί μετά τι του άρεσε.
  • Αν έχει ταλέντο στο γράψιμο, παρακινήστε το να γράψει για κάτι ευχάριστο, όπως τι θα κάνει, όταν τελειώσει η καραντίνα, ή να περιγράψει τις αναμνήσεις του από τις πιο πρόσφατες διακοπές.
  • Αν ασχολείται με κάποιο μουσικό όργανο, καλό είναι να ορίσετε κάθε μέρα μία ώρα εξάσκησης, για να μη χάσει επαφή.

Γυμναστική στο σπίτι

γυμναστικη στο σπιτι με το παιδι

Η ενέργεια που έχει ένα παιδί είναι τεράστια και κάπως πρέπει να εκτονωθεί. Αυτό, βέβαια, ισχύει και για εμάς. Έτσι, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να έρθει όλη η οικογένεια κοντά κάνοντας γυμναστική στο σπίτι. Μπορείτε να βρείτε πολλά βίντεο εδώ για διασκεδαστική γυμναστική για παιδιά μέσα στο σπίτι. Η διάθεση όλων θα ανέβει κατακόρυφα.

 

Online περιηγήσεις και παραστάσεις

Λουβρο

Είναι απίστευτο το πόσα πράγματα μπορούμε πλέον να κάνουμε από την οθόνη του υπολογιστή μας. Εκτός από τις πατροπαράδοτες ταινίες και σειρές, γιατί να μην κάνουμε κάτι πιο πρωτότυπο; Για παράδειγμα, πολλά μουσεία, όπως το μουσείο του Λούβρου, προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις, ενώ εντυπωσιακό θέαμα με ψηφιακές κάμερες παρέχουν ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία, όπως το ενυδρείο της Georgia στις ΗΠΑ. Επίσης, πολλά θέατρα, όπως το Εθνικό Θέατρο, δίνουν τη δυνατότητα για online θέαση πολλών γνωστών παιδικών παραστάσεων εντελώς δωρεάν.

 

Εκπαιδεύοντας το σκύλο

Αν έχετε σκυλάκι, τώρα είναι η ευκαιρία να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω μαζί του. Αν έχει περάσει τη βασική εκπαίδευση, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά, δίνοντάς τους συγκεκριμένες οδηγίες, να του μάθουν πιο πολύπλοκα κόλπα. Μιας και οι περίπατοι με το κατοικίδιο επιτρέπονται στους εξωτερικούς χώρους, μπορεί αυτή η διαδικασία να γίνει στο πάρκο ή κατά τη διάρκεια της καθημερινής βόλτας. Αν δεν έχετε κάποιο ζωάκι, ίσως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να σώσετε κάποιο από το δρόμο που υποφέρει από έλλειψη τροφής λόγω της καραντίνας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα ενθουσιαστούν μαζί του και θα απασχοληθούν για μέρες.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο είναι πάρα πολύ εύκολα να τα κάνετε και εσείς!

Δημιουργική απασχόληση

online μαθηματα ζωγραφικης για παιδια

Παράλληλα με τη σωματική και την πνευματική άσκηση, είναι σημαντικό να δίνουμε στο παιδί και δυνατότητες να εκφράσει τη δημιουργική του πλευρά. Εκτός από διάφορα καινούρια σύνεργα ζωγραφικής που θα το κρατήσουν απασχολημένο, πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα online μαθήματα ζωγραφικής, ώστε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις δεξιότητές του. Αντίστοιχα, μπορείτε να ενθαρρύνετε την κόρη σας να μάθει διάφορους τρόπους να φτιάχνει κοσμήματα, ενώ υπάρχουν πολλά παιχνίδια με κατασκευές, ακόμα και αρκετά πολύπλοκες, που θα απασχολήσουν το παιδί για ώρες.

 

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι η καραντίνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσει όλη η οικογένεια μαζί ποιοτικό χρόνο. Να συζητήσει, να δει φωτογραφίες από παλαιότερα ταξίδια, να παίξει επιτραπέζια, να κάνει διαγωνισμό karaoke και γενικά να θυμηθεί πόσο πολύτιμες είναι οι στιγμές που έχουμε όλοι μαζί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.