10 αρνητικές επιδράσεις της χρήσης κινητού ή τάμπλετ στα παιδιά

παιδια και tablet

Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Πολλές φορές δίνουμε στα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία ένα κινητό για να παίξει «ήσυχα». Ωστόσο, πολλές φορές γίνεται συζήτηση σχετικά με την επίδραση που μπορούν να έχουν οι συσκευές όπως τα κινητά και τα τάμπλετ στα παιδιά. Στο παρακάτω άρθρο αναφέρονται 10 αρνητικές συνέπειες που μπορεί να  επιφέρει η συστηματική έκθεση του παιδιού σε μια οθόνη. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο και τα όρια τα θέτουν οι ίδιοι οι γονείς.

1.Αλλάζουν τη σχέση γονέα-παιδιού

Δυστυχώς οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ γρήγοροι και πιεστικοί. Ο χρόνος που διαθέτουμε για να περάσουμε με την οικογένεια και με τα παιδιά μας δεν επαρκεί πάντοτε. Αυτός ο χρόνος λοιπόν πρέπει να είναι ποιοτικός και αν σε αυτόν μεσολαβεί η χρήση του κινητού ή του τάμπλετ, δεν βοηθά προς αυτόν τον σκοπό.

 

2.Περιορίζουν το δημιουργικό τους μυαλό

Το ίντερνετ προφανώς έχει κάνει τη γνώση πιο εύκολα προσβάσιμη, όμως ταυτόχρονα αδρανοποιεί τη σκέψη μας, διότι δεν χρειάζεται πλέον να απομνημονεύουμε και να μαθαίνουμε πράγματα. Όσον αφορά τα παιδιά, το παιχνίδι με τη χρήση κινητού ή τάμπλετ γίνεται κάτι αυτόματο και εθιστικό. Αυτά τα παιχνίδια λοιπόν σε σύγκριση με τα κλασικά παιχνίδια περιορίζουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και επιβραδύνουν την κινητική και οπτική αισθητηριακή τους ανάπτυξη.

 

3.Μειώνουν την ποιότητα του ύπνου

Είναι γνωστό, από έρευνες που έχουν γίνει ότι η έκθεση σε οθόνη και ιδιαίτερα πριν την ώρα του ύπνου οδηγεί σε αϋπνίες και διάφορες διαταραχές ύπνου. Ο ύπνος κατά την παιδική ηλικία συγκεκριμένα συνδέεται με τη σωστή νοητική και σωματική τους ανάπτυξη, επομένως, η χρήση οθονών κατά τις βραδινές ώρες επιδρά αρνητικά στο παιδί.

υπνος και παιδι

4.Δεν δίνουν στα παιδιά το χρόνο να προβληματιστούν ή να μάθουν για τις συνέπειες των ενεργειών τους

Αυτό συνδέεται με την επίδραση που έχουν οι οθόνες στη σκέψη των παιδιών. Οι πληροφορίες που δέχονται είναι πολλές, εναλλάσσονται γρήγορα και φυσικά δεν τις επεξεργάζονται. Ακόμα, λόγω της ηλικίας τους, δεν έχουν ανεπτυγμένη κριτική σκέψη και είτε δέχονται διάφορα πράγματα χωρίς σκέψη ή δρουν αυτόματα χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους.

 

5.Περιορίζουν την ικανότητά τους να μάθουν

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια συσκευή με οθόνη είναι επιζήμια για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς διασπά την προσοχή του. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χρήση του διαδραστικού χρόνου οθόνης σε τέτοιες συσκευές θα μπορούσε επίσης να βλάψει την ανάπτυξη των παιδιών από τις δεξιότητες που απαιτούνται για τα μαθηματικά και την επιστήμη.

 

6.Προκαλούν εθισμό

Τα χρώματα, η ταχύτητα και όλα τα γραφικά στοιχεία είναι γεγονός ότι μαγνητίζουν μικρούς και μεγάλους. Ένα μικρό παιδί, επομένως, που λόγω της ηλικίας του δεν θέτει όρια στον εαυτό του, κινδυνεύει ναστην οθόνη και να μην μπορεί να αντέξει μακριά της.

εθισμος κινητο

7.Έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία του παιδιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταξύ των αιτιών της κατάθλιψης και της ανορεξίας στα παιδιά είναι η χρήση του κινητού ή τάμπλετ και η σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι πολλές ώρες παιχνιδιού με αυτές τις συσκευές επομένως προκαλούν ψυχικές και αναπτυξιακές δυσλειτουργίες.

 

8.Προκαλούν παχυσαρκία

Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται μπροστά σε μια οθόνη επηρεάζει επίσης τη σωματική υγεία των παιδιών σας. Με ένα κινητό ή τάμπλετ, το παιδί σας παραμένει σε ένα συγκεκριμένο σημείο για ώρες. Δηλαδή, απουσιάζει η φυσική δραστηριότητα από το καθημερινό του πρόγραμμα. Η υπερβολική χρήση τεχνολογίας αποτελεί πλέον παράγοντα που προκαλεί παχυσαρκία.

 

9.Προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς

Η ενασχόληση περισσότερων από δύο ωρών την ημέρα με ένα κινητό ή τάμπλετ είναι αρκετή για να προκαλέσει συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα. Συνεπώς, η έκθεση στα παιχνίδια που διατίθενται σε εφαρμογές κινητών ή τάμπλετ συνδέει τα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων προσοχής.

 

10.Συνηθίζουν τα παιδιά στη βία

Μέσω των παιχνιδιών των κινητών και των τάμπλετ, τα παιδιά εκτίθενται στη βία. Αυτό απευαισθητοποιεί τα παιδιά και τους παροτρύνει να αποδεχθούν ότι η βίαιη συμπεριφορά είναι απλά ένας κανονικός τρόπος για την επίλυση προβλημάτων.

παιχνιδι πολεμου στο κινητο