Αθληματα για παιδια και τι να επιλεξετε

Το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει όλους τους γονείς από τη στιγμή που αρχίζουν τα παιδιά τους να περπατάνε. Ομαδικό ή ατομικό; Με έντονη σωματική άσκηση ή ήπιο;

Οι απαντήσεις δίνονται στην ουσία από το ίδιο το παιδί μέσα από τη χαρά και τον ενθουσιασμό του. Εμείς εδώ απλά θα δώσουμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να αρχίσουν από κάπου.

Αρχικά, θα πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς στο μυαλό τους ότι δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους για τα δικά τους απωθημένα. Πρέπει να τα ακούσουν, να συζητήσουν μαζί τους και βέβαια να τους φέρουν σε επαφή με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες ούτως ώστε να διαλέξουν τα ίδια αυτό που τους ταιριάζει.

Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή του αθλήματος είναι η ηλικία του παιδιού. Κατά την προσχολική ηλικία τα παιδιά έχουν μία πιο εγωιστική προσωπικότητα. Δε μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της συλλογικότητας. Γι΄ αυτό και πιο ιδανικά είναι τα ατομικά αθλήματα, όπως η κολύμβηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 4 ετών, ή ο χορός, ο οποίος προσφέρεται και για παιδιά από 2 ετών. Οι πολεμικές τέχνες, όπως καράτε και tae kwon do μπορούν να αρχίσουν από 5 χρονών, το ίδιο και το τένις.

kidsplaysports

Στην ηλικία των 6 ετών που τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν στην Α΄ δημοτικού αναπτύσσονται οι έννοιες της συνεργασίας, της ομαδικότητας αλλά και του ανταγωνισμού. Έτσι μπορούν να αρχίσουν κάποια ομαδικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο (ειδικοί λένε ότι ίσως να μπορεί να αρχίσει και από τα 5 έτη), μπάσκετ και βόλεϋ. Εκεί τα παιδιά θα μάθουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να δουλεύουν ομαδικά για ένα στόχο.

Πάντως, όποιο άθλημα κι αν επιλέξουν τα παιδιά τα οφέλη θα είναι πάρα μα πάρα πολλά. Αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας, καλή φυσική κατάσταση, ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικού πνεύματος, διοχέτευση ενέργειας και πάνω από όλα χαρά και ευχαρίστηση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.