ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί η προσέλευση παιδιών αλλά και ενηλίκων στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Πλήθος ανθρώπων λοιπόν πάσχει από κάποιου είδους κατάθλιψη. Πιο ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα για τα παιδιά όταν διαβάζουμε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό κατάθλιψης σε παιδιά ολοένα και αυξάνεται. Παρακάτω αναφέρουμε εννιά συμπτώματα που μας δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:

  • Ευερεθιστότητα και πεσμένο ηθικό

Πολλές φορές η ευερεθιστότητα εναλλάσσεται με το πεσμένο ηθικό σε παιδιά και νέους. Το πεσμένο ηθικό μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα που εμφανίζει το παιδί για βδομάδες, με μικρή μεταβολή από τη μία μέρα στην άλλη. Τα καταθλιπτικά παιδιά μπορεί να κλαίνε κάθε μέρα. Μερικές φορές οι φασαρίες και οι ταραχές που προκαλούν τα αγόρια μπορεί να υποκρύπτουν κατάθλιψη.

  • Απώλεια ευχαρίστησης και απώλεια κινήτρου

Τα καταθλιπτικά παιδιά χάνουν την ικανότητα να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν παλιότερα. Σε σοβαρή μορφή κατάθλιψης, τα παιδιά μπορεί να απομονωθούν από τους συνομηλίκους τους, καθώς δεν αντέχουν να βρίσκονται με άλλα άτομα.

  • Διαταραχή όρεξης

Μερικά παιδιά καλύπτουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες με το φαγητό χωρίς όμως να το απολαμβάνουν, παίρνοντας βάρος. Κάποια άλλα, αντιθέτως, παρουσιάζουν ανορεξία με σημαντική απώλεια βάρους.

  • Διαταραχή ύπνου

Τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν κατάθλιψη μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο την επόμενη νύχτα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στους καταθλιπτικούς νέους στους οποίους η διαταραχή ύπνου επιμένει, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένοι και να πέφτουν σε λήθαργο χωρίς να νιώθουν ξεκούραστοι παρά τις πολλές ώρες που μένουν στο κρεβάτι.

  • Κόπωση, απώλεια ενέργειας

Τα καταθλιπτικά παιδιά δεν έχουν τη δύναμη και τη ζωτικότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σε άλλες συνθήκες δεν θα τους προκαλούσαν πρόβλημα.

  • Ψυχοκινητική επιβράδυνση ή διέγερση

Μερικά καταθλιπτικά παιδιά και έφηβοι μπορεί να παρουσιάζουν αργές κινήσεις και υποτονικότητα. Διέγερση και ένταση μπορεί να χαρακτηρίζουν πιο μικρά παιδιά.

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθημα ενοχής

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα αναξιότητας είναι συνηθισμένα συμπτώματα κατάθλιψης γενικότερα. Τα καταθλιπτικά κορίτσια εκτιμούν αρνητικά την εμφάνισή τους και στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να νιώθουν υπερβολικές ενοχές π.χ. ότι ευθύνονται οι ίδιοι για τις οικογενειακές εντάσεις ή για το διαζύγιο των γονιών τους

  • Αδυναμία στη συγκέντρωση

Τα καταθλιπτικά παιδιά και έφηβοι έχουν συχνά προβλήματα προσοχής και δυσκολίες στη συγκέντρωση. Τους είναι δύσκολο να προσέξουν τι γίνεται γύρω τους, να ακούσουν ή να μείνουν ακίνητοι, διασπάται εύκολα η προσοχή τους και αδυνατούν να ολοκληρώσουν αυτά που άρχισαν. Έχουν χαμηλή σχολική επίδοση, δεν συνδέονται με τους συμμαθητές τους και φαίνονται να μην έχουν στόχους.

  • Σωματικά ενοχλήματα

Συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι, πόνος στο στήθος και πόνοι στα πόδια μπορεί να αποτελούν συμπτώματα κατάθλιψης στα παιδιά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.