Αρχίζουν τα σχολεία…Αντίο ξεγνοιασιά

Τα σχολεία ξεκινάνε και τα πρωτάκια έχουν γεμίσει άγχος.

Πως θα είναι; θα βρω φίλους; θα έχω χρόνο για παιχνίδι; θα είναι αυστηρή η δασκάλα; κλπ. Αυτά τα ερωτήματα όμως προκαλούν αγωνία όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς και μάλιστα σε αυτούς προστίθενται κι άλλα όπως: Θα μάθει το παιδάκι μου να γράφει και να διαβάζει; Πόσο θα πρέπει να το ζορίζω; Πόσο χρόνο θα πρέπει να του αφήνω καθημερινά για παιχνίδι…. και άλλα τέτοια αγχωτικά.

Το πρώτο που θα λέγαμε είναι ψυχραιμία! Όλα παίρνουν το δρόμο τους και τα παιδάκια μας προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα από ότι φανταζόμαστε τόσο εμείς όσο και αυτά τα ίδια.

Ωστόσο σίγουρα υπάρχουν κάποια tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να έχουν τα παιδιά μας μια πιο ομαλή μετάβαση στο σχολείο.

1. Μιλήστε στο παιδί για τη χαρά της γνώσης. Το πόσα πράγματα θα πάρει από το σχολείο. Το ότι θα μπορεί να διαβάζει πλέον μόνο του τα παραμύθια και τις ιστορίες, που τώρα παρακαλάει τους άλλους να το κάνουν. Θα μάθει να μετράει και έτσι να μπορεί να αγοράζει με το χαρτζιλίκι του μόνος του, τα πράγματα που θέλει.

2. Μπορείτε να κάνετε κάποιες άσκησης προγραφής. Να μάθει να πιάνει το μολύβι και να σχεδιάζει ένα τρίγωνο, ένα τετράγωνο, ένα ορθογώνιο και έναν κύκλο.

3. Θα ήταν πολύ θετικό αν έχει κάποια γνωστά του παιδιά στο σχολείο να πάνε μαζί την πρώτη μέρα και ίσως να κάτσουν μαζί και στο θρανίο. Αυτό σίγουρα θα μειώσει το άγχος του και θα το κάνει να νιώσει πιο οικεία σε ένα ξένο περιβάλλον, όπως αυτό του σχολείου.

4. Καλό θα ήταν καμιά εβδομάδα πριν αρχίσει το σχολείο, να προετοιμάσετε το παιδάκι σας για την πρωινή ρουτίνα. Το γρήγορο αλλά απαραίτητο πρωινό, το πλύσιμο στο μπάνιο και βέβαια το ντύσιμο.

5. Προετοιμάστε το δωμάτιο του παιδιού σας για αυτή την αλλαγή. Αδειάστε κάποια ράφια και κάποια συρτάρια έτσι ώστε να μπορέσει το παιδί να οργανώσει τα σχολικά του βιβλία και τα σχολικά του είδη.

6. Αγοράστε, λίγο καιρό προτού αρχίσει το σχολείο, τη σχολική του τσάντα και την κασετίνα του ώστε να συνηθίσει να τη βλέπει σαν απαραίτητο μέρος του “σκηνικού”.

7. Την προηγούμενη μέρα διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει στον Αγιασμό.

8. Κανονίστε να πάτε λίγο πιο αργά στη δουλειά. Καλό είναι να δώσετε το χρόνο στο παιδί να γνωρίσει και άλλα παιδάκια, να μιλήσει μαζί τους, να “εξερευνήσουν” το χώρο. Μην το πιέζετε να φύγετε γρήγορα γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να το αγχώσει και να πατήσει φρένο εκείνη τη στιγμή στις γνωριμίες του.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τον άθλο που κάνουν τα “μικρά” μας καθώς μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν.

Καλή αρχή με γέλια και χαρά!!!!!!!!

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.