Πως να πείσεις το παιδί να θέλει να επιστρέψει στο σχολείο

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πόσο γρήγορα πέρασε το καλοκαίρι! Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε έχει έρθει η ώρα της επιστροφής στο σχολείο. Τα παιδιά, όμως, δεν είναι και τόσο θετικά σ’ αυτήν την αλλαγή.

Μην τα παρεξηγείς. Ούτε εσύ είχες καμία όρεξη να επιστρέψεις στην δουλειά όταν τελείωσαν οι διακοπές. Απλά σου λείπει αυτός ο ανέμελος αυθορμητισμός των παιδιών που δεν μασούν τα λόγια τους και δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, «δεν θέλω να πάω στο σχολείο». Τι μπορείς να κάνεις;

Οι πρώτες αγορές για την σχολική χρονιά (σχολική τσάντα, τετράδια- μαρκαδόροι, ρούχα-παπούτσια) παίζουν σίγουρα κινητήριο ρόλο στο να βάλεις ξανά τα παιδιά στο κλίμα του σχολείου. Πολλές φορές, όμως, αυτή η αγαπημένη τσάντα δεν είναι αρκετή. Πως όμως μπορείς να αλλάξεις το «μισώ το σχολείο» με το «ανυπομονώ να πάω σχολείο»; Δημιουργήσαμε λοιπόν έναν μικρό οδηγό με τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να πείσεις το παιδί να θέλει να επιστρέψει στο σχολείο:

 

  1. Η δημιουργία ενός «back to school» παιδικού δωματίου, η ανανέωση δηλαδή του χώρου όπου το παιδί κοιμάται, παίζει και εργάζεται, θα τον βοηθήσει στο να παραμένει συγκεντρωμένο, οργανωμένο και χαρούμενο. Η δημιουργία ενός χώρου χωρίς περισπασμούς, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι η σχολικές ασκήσεις θα ολοκληρωθούν!
    Το διάβασμα είναι σκληρό, ο κακός φωτισμός ίσως να κάνει την προσπάθεια ακόμα πιο απαιτητική. Ο φωτισμός αποτελεί ένα σημαντικό μέρος στο παιδικό δωμάτιο. Βεβαιώσου λοιπόν τόσο το ηλιακό όσο και το ηλεκτρικό φως είναι αρκετό στο να διατηρεί το δωμάτιο φετινό καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας.
    Τέλος, προμηθεύσου με μεγάλα χρωματιστά κουτιά και αποθήκευσε παιχνίδια ή άλλα παιδικά αντικείμενα δίνοντας αυτήν την οργανωμένη εικόνα που χρειάζεται ένα «back to school» παιδικό δωμάτιο.
  2. Οι σχολικές προμήθειες-εργασίες είναι αρκετές θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να τις συγκεντρώσει όλες. Για αυτό λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων π.χ. δέκα μέρες ή μια εβδομάδα πριν, μπορείς να δημιουργείς ένα πλάνο αντιστροφής μέτρησης, η κάθε μέρα του οποίου θα περιλαμβάνει μια δραστηριότητα εν όψει του σχολείου. Ενδεικτικά, δέκα μέρες πριν την έναρξη των σχολείων, μπορείς να πας με το παιδί σου για την αγορά των παιδικών αθλητικών παπουτσιών του, εννέα μέρες πριν, να ετοιμάσετε μαζί τα νέα τετράδια κ.ο.κ.
  3. Μίλησε με το παιδί σου, περιέγραψε αναλυτικά τι θα κάνουν κάθε μέρα στο σχολείο, ενημέρωσε το παιδί σου για τις σχολικές δραστηριότητες και την αξία της κοινωνικής συνύπαρξης ή αφηγήσου τις δικές σου εμπειρίες από το σχολείο.
  4. Τέλος κάνε πάντα την πρώτη μέρα του σχολείου να μοιάζει ξεχωριστή. Σηκωθείτε νωρίς το πρωί, ετοιμάστε ένα υπέροχο πρωινό, βάλτε μουσική, βγάλτε και μια οικογενειακή selfie.

Έτσι κάθε χρόνο η μέρα αυτή θα αποτελεί μια μοναδική ημέρα που τα παιδιά δεν θα θέλουν να χάσουν. Εναλλακτικά καθιερώστε το μεσημέρι ή και το βράδυ να τρώτε όλοι μαζί μοιράζοντας τα νέα της ημέρας!

Ό,τι κι να κάνεις, μην ξεχάσεις να ντυθείς με την καλή σου διάθεση και να πάρεις μαζί σου εκείνο το πλατύ σου χαμόγελο το μεταδοτικό!

Καλή σχολική χρονιά!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.