Θάλασσα και ήλιος: 2 πολύ καλοί φίλοι που μπορούν να γίνουν και εχθροί

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλοι προσπαθούμε να ξεκλέψουμε έστω και μία μέρα (ή λίγες ώρες μέσα σε μία μέρα), για να πάμε για ένα μπανάκι στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά μας. Και πολύ καλά κάνουμε! Διότι τα οφέλη της θάλασσας και του ήλιου είναι αμέτρητα.

Η θάλασσα μας προσφέρει τη δυνατότητα για ξεκούραστη αλλά και άκρως αποτελεσματική σωματική άσκηση. Τόσο γυμναστές όσο και ορθοπεδικοί επισημαίνουν την ποιότητα της άσκησης μέσα στο υγρό στοιχείο. Η φυσική αντίσταση που μας  χαρίζει απλόχερα το νερό, μας βοηθά να γυμνάζουμε το σώμα μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις, βοηθάει στην ενεργοποίηση του κυκλοφορικού μας συστήματος και στη ρύθμιση της αναπνοής. Η εκγύμναση των πνευμόνων είναι άλλο ένα θετικό στοιχείο που αποκομίζουμε από το κολύμπι αλλά και το παιχνίδι μέσα στη θάλασσα.

Κάτι που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το ιώδιο της θάλασσας είναι πραγματικό φάρμακο. Βοηθάει σε πλήθος δερματικών παθήσεων. «Καίει» πάσης φύσεως σπυράκια και εκζέματα, ενώ μπορεί να επουλώσει πληγές και ουλές.

Δεν μπορώ να ξεχάσω βέβαια τη συμβουλή του παιδιάτρου μου, όταν τον επισκέφτηκα για 4η φορά μέσα στο ίδιο έτος, καθώς έπασχα από πυώδη αμυγδαλίτιδα. Απέρριψε την αφαίρεση των αμυγδαλών που του πρότεινα (καθότι πολύ ταλαιπωρημένες) και πρότεινε γαργάρες μετά το κολύμπι με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια παραμονή για 2-3 λεπτά στον ήλιο με ανοιχτό το στόμα. Ακούγεται σαν γιατροσόφι αλλά το πιστεύετε ή όχι… ΕΠΙΑΣΕ!!! Δε με ταλαιπώρησαν ποτέ ξανά οι αμυγδαλές μου!

Ας μην ξεχνάμε όμως και τις ευεργετικές ιδιότητες του (παρεξηγημένου) για πολλούς ήλιου. Ο ήλιος συμβάλλει στην παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία στη συνέχεια μας βοηθά να είμαστε ευδιάθετοι. Έρευνες μας δείχνουν πως οι βόρειοι λαοί πάσχουν από κατάθλιψη εξαιτίας της έλλειψης ήλιου, ενώ αντίθετα οι νότιοι αντιμετωπίζουν λιγότερο συχνά τέτοια προβλήματα.

Εκτός από τα οφέλη βέβαια, η θάλασσα και ο ήλιος κρύβουν και πολλούς κινδύνους. Το παιχνίδι των παιδιών στη θάλασσα δε θα πρέπει να γίνεται ποτέ χωρίς την επίβλεψη των γονιών ακόμη κι όταν πρόκειται για ένα απλό «πλατσούρισμα». Ο ενθουσιασμός  του παιχνιδιού και η άγνοια κινδύνου μπορούν να μετατρέψουν  τα κύματα της θάλασσας ή ένα αθώο φαινομενικά παιχνίδι, όπως οι «βουτιές» και οι «πατητές», σε επικίνδυνο εχθρό για τα παιδιά μας. Καλό θα ήταν επίσης στα πρώτα κολυμβητικά τους βήματα, να χρησιμοποιούν βοηθητικά σωσίβια και μπρατσάκια.

Δυστυχώς ο φίλος μας ο ήλιος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και άκρως επικίνδυνος, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πρέπει να έχουμε πάντα στη τσάντα μας αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, για όλες ανεξαιρέτως τις ώρες της ημέρας. Δερματολόγοι μάλιστα συνιστούν η χρήση του αντηλιακού να γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση μας στον ήλιο.

Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι τον ΗΛΙΟ και τη ΘΑΛΑΣΣΑ, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που μπορεί να παραμονεύουν.

Καλά μπάνια!!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.