Μωρά και θάλασσα: Η πρώτη βουτιά

Πρώτη χρονιά με το παιδάκι μας στη θάλασσα και όσο μεγάλη είναι η χαρά μας, τόσες πολλές είναι και οι απορίες μας.

-“Πότε θα πρέπει να κάνει το μωράκι μου το πρώτο του μπανάκι;”
-“Τι θα πρέπει να ελέγξω προτού μπούμε στο νερό;”
-“Πως πρέπει να έχω το μωράκι μου στην παραλία;”

Αυτά και άλλα πολλά βέβαια, μπορούν να τα σκεφτούν μόνο οι μανούλες.

Οι Παιδίατροι συνιστούν το πρώτο μπάνιο του μωρού να γίνει αφότου έχει κλείσει τους πρώτους 6 μήνες. Ακόμα και αυτό βέβαια είναι σχετικό και γίνεται υπό προϋποθέσεις. Βασικότερη προϋπόθεση είναι η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας. Το νερό δεν πρέπει να είναι παγωμένο. Άρα αποφεύγουμε κρύες θάλασσες όσο όμορφες και καθαρές κι αν είναι και επιλέγουμε κυρίως απογευματινές ώρες, αφού έχει κατέβει ο ήλιος και η θάλασσα έχει ζεσταθεί. Επιπλέον προτιμάμε το πρώτο του μπανάκι να μη γίνει πολύ νωρίς το καλοκαίρι.

Βάζουμε το μωράκι μας σταδιακά στο νερό, ίσως τις πρώτες ημέρες σε μια μικρή βαρκούλα ή μικρή πισίνα, όπου θα έχουμε αφήσει το νερό να ζεσταθεί από τις ηλιακές ακτίνες. Για το μπάνιο στην θάλασσα, πρώτα το βρέχουμε χαϊδεύοντας το. Εάν το ζουζούνι μας κλαίει και δε θέλει να μπει δεν το πιέζουμε. Με το ζόρι δεν θα έχουμε την ευχαρίστηση που επιθυμούμε να του προσφέρουμε και μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα θα πετύχουμε.

Είναι μύθος το οτι είναι καλύτερα να βάζουμε το μωράκι μας γυμνό μέσα στη θάλασσα. Πρέπει να του φοράμε μαγιουδάκι και μόλις τελειώσει το μπάνιο του να ξεπλένουμε το δέρμα του με γλυκό νερό (προτιμάμε παραλίες με ντους). Στη συνέχεια του φοράμε το pamper και ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι. Το μπλουζάκι του χαρίζει δροσιά και απορροφά τον ιδρώτα. Δεν αφήνουμε ούτε στιγμή το μωρό μας εκτεθειμένο στον ήλιο και του φοράμε πάντα αντηλιακό-μεγάλης προστασίας- ειδικό για μωρά. Απαραίτητο αξεσουάρ αποτελεί βέβαια και το καπέλο.

Εάν ωστόσο το ζουζούνι μας παρουσιάζει δερματικές παθήσεις, εκζέματα και πιθανόν αλλεργίες, καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή με την άμμο.
Αυτές είναι κάποιες βασικές συμβουλές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί και το ξέρει.

Καλές βουτιές και καλή διασκέδαση!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.