Διατροφή για παιδιά για καλύτερη μάθηση

διατροφη για παιδια

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία στροφή στην καλή διατροφή. Σε αυτή δηλαδή που ωφελεί τον οργανισμό και ενισχύει τις λειτουργίες του, όπως την ενέργεια, τη μνήμη και τη σκέψη. Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα λεγόμενα superfoods ή αλλιώς υπερτροφές. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μας χαρίζουν ενέργεια για όλη την ημέρα.

Υπάρχουν όμως τροφές οι οποίες βοηθάνε και βελτιώνουν τη μάθηση; Ξεκάθαρα ΝΑΙ.

superfoods για παιδια

Ποια είναι λοιπόν η σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθούν οι μικροί αλλά και μεγάλοι μαθητές προκειμένου να ενισχύεται η μάθησή τους;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Σημαντικότατο ρόλο στη μάθηση επιτελεί ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος ενός παιδιού 5 χρονών έχει το 90% του μεγέθους ενός ενήλικου εγκεφάλου και 100 δισεκατομμύρια νευρώνες. Αυτό που αλλάζει με τη μάθηση είναι οι συνάψεις μεταξύ αυτών των νευρώνων.

Όπως λοιπόν γυμνάζουμε το σώμα μας προκειμένου να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, έτσι πρέπει να γυμνάζουμε συνεχώς και το μυαλό μας και να το κρατάμε σε εγρήγορση μέσα από τη μάθηση.

Για να λειτουργήσει σωστά η μηχανή που λέγεται εγκέφαλος πρέπει να του βάλουμε καύσιμα. Και όπως στα αυτοκίνητα έτσι και στον εγκέφαλο, τα ποιοτικά καύσιμα θα έχουν καλύτερη απόδοση.

  • Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα ω-3 λιπαρά. Τα συναντάμε στο ψάρι και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.
  • Το μαγνήσιο (σπανάκι, λάχανο, μπάμιες, αγκινάρες αρακάς, αμύγδαλα, σουσάμι, νερό, μαύρη σοκολάτα κ.α.)
  • Ο σίδηρος (συκώτι, κόκκινο κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί κ.α.)
  • Το ασβέστιο (γάλα, γαλακτοκομικά, σκόρδο κ.α.) βελτιώνουν τη μνήμη.
  • Οι πρωτεΐνες κρατούν σε εγρήγορση τους νευροδιαβιβαστές μας και έτσι μεταφέρουν ακόμα πιο γρήγορα τις πληροφορίες. Βασική πηγή πρωτεϊνών είναι το κρέας και τα αυγά.
  • Δεν πρέπει να παραλείψουμε εδώ τη σοκολάτα η οποία χαρίζει ενέργεια και μας κρατάει σε εγρήγορση, σημειώνοντας βέβαια ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Γι΄ αυτό και την αγαπούν ιδιαίτερα οι μαθητές και οι φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων.
  • Το άφθονο νερό και η κατανάλωση υγρών ενυδατώνει το σώμα μας και έτσι αποφεύγεται η αίσθηση υπνηλίας.

Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές από όλες αυτές τις κατηγορίες.

Έτσι τα παιδιά μας θα έχουν έναν ακόμα σύμμαχο-βοηθό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι παν μέτρον άριστον.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.