Η ευγνωμοσύνη στη ζωή του παιδιού σας

Η ευγνωμοσύνη στην εποχή μας είναι μια αρετή που πλέον δύσκολα συναντά κανείς. Η καθημερινότητά μας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που έχουμε ξεχάσει να λέμε «ευχαριστώ». Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια αρετή που καλλιεργείται από μικρή ηλικία. Είναι σπουδαίο να μάθουμε στο παιδί μας να αναγνωρίζει τη βοήθεια που του προσφέρεται και να καταλαβαίνει ότι δεν του την οφείλει κανείς.

Τα παιδιά μιμούνται πάντα τους γονείς, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνετε οι ίδιοι το παράδειγμα. Δηλαδή, θα πρέπει να σας ακούει να λέτε ευχαριστώ σε κάποιον που σας έδωσε τη θέση του για να καθίσετε ή σε κάποιον που έσκυψε να σηκώσει κάτι που σας έπεσε. Ακόμη, είναι σημαντικό να ευχαριστείτε και το ίδιο το παιδί για μικροπράγματα που κάνει καθημερινά για σας, καθώς και να τονίζετε το πόσο ευγνώμονες είστε για το χρόνο που περνάτε μαζί του. Θα νιώσει ωραία με την προσφορά του και θα το κάνει ξανά.

Είναι σημαντικό να περάσετε τα σωστά μηνύματα στο παιδί σας για την αξία της ευγνωμοσύνης. Μια καλή ευκαιρία είναι όταν η οικογένεια είναι όλη μαζεμένη. Θα πρέπει να μάθουν να μην θεωρούν τίποτα δεδομένο όπως φαγητό, παιχνίδια κλπ. Ακόμα και τα μικρά πράγματα έχουν σημασία, όχι μόνο τα μεγάλα. Το χειρότερο ελάττωμα ενός ανθρώπου είναι η αχαριστία, γιατί έτσι δεν θα μάθει ποτέ την αξία της προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα. Θα ήταν ωραίο, λοιπόν, να πάρετε μέρος ως οικογένεια σε μια φιλανθρωπική δραστηριότητα και να τους διδάξετε την σπουδαιότητα της.

Επίσης, ένα  λάθος  που κάνουν οι γονείς ,κάποιες φορές από την υπερβολική αγάπη τους και κάποιες άλλες από φόβο μην θεωρηθούν κακοί γονείς, είναι το να μην χαλάνε χατίρι στο παιδί τους. Χρειάζεται να λέτε όχι, μερικές φορές σε πράγματα που απαιτούν τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν λιγότερα αγαθά εκτιμούν περισσότερο από εκείνα που τα έχουν όλα και δεν τους λείπει τίποτα. Με την άρνησή σας, τους δίνετε ένα σωστό δίδαγμα.

Διδάξτε το παιδί σας να προσφέρει και να είναι δοτικό. Πείτε του να κάνει δώρα στους φίλους του. Βάλτε το να φτιάξει κάτι για την γιαγιά και τον παππού χωρίς να είναι κάποια γιορτή ή κάτι άλλο. Με αυτά τα εφόδια θα το κάνετε ένα πλήρη και ευτυχισμένο άνθρωπο που θα μάθει να εκτιμά ακόμη και τα πιο μικρά αγαθά στη πορεία της ζωής του και το σημαντικότερο την υγεία του.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.