Η μαγεία της μουσικής για το παιδί

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί για το ποιο είδος μουσικής πρέπει να βάλετε στο παιδί σας να ακούσει; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί αν πρέπει να μάθει το παιδί σας κάποιο μουσικό όργανο; Αυτές είναι κάποιες από τις ανησυχίες που έχει κάθε γονιός για το σωστό μεγάλωμα του παιδιού του.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν την γλώσσα της μουσικής από ένστικτο, καθώς έχουν μια φυσική αγάπη γι’ αυτήν. Η μουσική αποτελεί για τα παιδιά ένα είδος συντροφιάς και διασκέδασης. Δώστε του την ευκαιρία να ασχοληθεί ενεργά με αυτήν και μόνο κερδισμένοι θα είστε.

Τα οφέλη:

  • Διεγείρει το μυαλό: Κάνει το παιδί πιο έξυπνο. Έχει επίδραση στο συναισθηματικό του κόσμο, καθώς ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα.
  • Αποκτά αυτοπεποίθηση: Το να μάθει ένα παιδί να παίζει ένα μουσικό όργανο, του δίνει την πίστη στον εαυτό του ότι τα κατάφερε μόνο του.
  • Αναπτύσσει την κοινωνικότητα του: Μαθαίνει να συνεργάζεται με άλλους, να έρχεται πιο κοντά με άλλα παιδιά και ειδικά αν επιλέξετε ένα ωδείο και όχι ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι.
  • Βελτιώνει την μνήμη του: Η μουσική οξύνει την μνήμη και σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο ανεβάζουν και τις σχολικές επιδόσεις τους στα ύψη.
  • Μαθαίνει στην πειθαρχία: Το παιδί μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του, ενώ η ενασχόληση του με την εκμάθηση κάποιου οργάνου μπορεί να το βοηθήσει στην ανάπτυξη της αυτοκυριαρχίας του, καθώς και να μάθει να λειτουργεί με πρόγραμμα.
  • Λειτουργεί με υπομονή: Τα παιδιά μαθαίνουν ότι για να έχουν σωστό αποτέλεσμα πρέπει να επιμείνουν και να μην τα παρατήσουν. Κάτι που θα τους είναι πολύ χρήσιμο στην ενήλικη ζωή τους.
  • Βοήθα στη δημιουργικότητα: Η μουσική καλλιεργεί η φαντασία του και παρασύρει τη σκέψη του. Το βοηθά να συγκεντρώνεται και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα του.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει;

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την εκμάθηση ενός οργάνου είναι όταν ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχολικές του υποχρεώσεις και το παιδί έχει καταλάβει πια ότι το διάβασμα ανήκει στην καθημερινότητα του. Η ηλικία των 8 ετών αποτελεί μια καλή περίοδο για να ξεκινήσει μαθήματα μουσικής, αφού πλέον είναι σε θέση να αφομοιώνει πράγματα.

kids-play-music

 

Ποιο όργανο να επιλέξω;

Πολλά παιδιά δείχνουν κλίση και αγάπη για κάποιο όργανο από μικρή κιόλας ηλικία. Αν το παιδί σας είναι ένα από αυτά, τότε σίγουρα έχετε γνώση ποιο όργανο αγαπάει. Αν όχι, δώστε στο παιδί την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολλά όργανα, να τα αγγίξει, να τα αφουγκραστεί, και στο τέλος να επιλέξει αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.

 

TIPS: Φροντίστε να επιλέξετε σωστό δάσκαλο που θα εμπνεύσει τη μουσική στο παιδί σας. Καλό θα ήταν  να δείτε 2-3 δασκάλους, έτσι ώστε να παρατηρήσετε το αν έχουν μεταδοτικότητα, υπομονή και φυσικά αν αγαπούν αυτό που κάνουν. Αν δυσκολεύεστε να τους κατανοήσετε εσείς, φανταστείτε πόσο δύσκολο θα είναι για το μικρό σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.