Τι να κάνετε τα παιδιά σας το καλοκαίρι, μέχρι να πάτε διακοπές

καλοκαιρινες διακποπες κατασκηνωση

Το καλοκαιράκι έφτασε και ο τόπος βράζει στην κυριολεξία. Οι γονείς εξακολουθούν να δουλεύουν ενώ το σχολείο έχει κλείσει παιδιά. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι γονείς αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς θα απασχοληθούν ευχάριστα τα παιδιά.

Σίγουρα μία εύκολη λύση είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Θα ευχαριστηθούν λίγο τα εγγονάκια τους παραπάνω απ’ ότι συνήθως, θα περάσουν χρόνο μαζί τους και εσείς θα γνωρίζετε πως έχετε αφήσει τα παιδιά σας σε έμπιστα άτομα, που τα αγαπούν και τα προσέχουν. 

 

Άλλη μία λύση είναι τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης στους δήμους. Μία ακόμα καλύτερη λύση και ίσως η πιο ευχάριστη είναι οι διακοπές. Μα είναι δυνατόν παιδιά δημοτικού ή γυμνασίου να πάνε μόνα τους διακοπές; Μα φυσικά μιλάμε για την ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ!!!

Υπάρχουν κατασκηνώσεις ιδιωτικές ή που να ανήκουν σε κάποιον συγκεκριμένο φορέα η οποίες δέχονται παιδιά υπαλλήλων του φορέα αυτού. Κατασκηνώσεις με το προσκοπείο. Κατασκηνώσεις στο βουνό, σε λίμνες, ποτάμια ή δίπλα στη θάλασσα. Κατασκηνώσεις που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και προώθηση ενός συγκεκριμένου αθλήματος ή κατασκηνώσεις που περιλαμβάνουν αθλοπαιδιές, αγωνίσματα, μουσικοκινητικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και πάρα πολλά άλλα. 

κατασκηνωση

Η διάρκεια της περιόδου που μπορεί να κάτσει ένα παιδί κυμαίνεται τις περισσότερες φορές από 10 έως 15 ημέρες. Τα οφέλη της κατασκήνωσης είναι πολλά και ποικίλα και τα επισημαίνουν και πολλοί παιδοψυχολόγοι. Πρώτα απ΄ όλα, το παιδί αποκτά μία πρώτη εμπειρία ανεξαρτησίας, η οποία συνεπάγεται βέβαια και ανάληψη ευθυνών. Γίνεται υπεύθυνο για τη σωματική του ακεραιότητα και υγιεινή. Γίνεται υπεύθυνο για τις πράξεις του για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσει στον ομαδάρχη (και όχι στους γονείς του ως συνήθως). Αναπτύσσει το ομαδικό πνεύμα. Για δυο εβδομάδες καλείται να συνυπάρχει και να δραστηριοποιείται με συγκεκριμένα άτομα και αυτό δημιουργεί ακόμα περισσότερο τη συντροφικότητα και συναισθήματα συνεργασίας και ομαδικής προσπάθειας. Είναι μέλος μιας ομάδας και έτσι για να πάρει τον έπαινο πρέπει να πάρει τον έπαινο η ομάδα του. Μαθαίνει νέα παιχνίδια που μπορεί να παίξει και τον Χειμώνα με τους φίλους του, μαθήματα επιβίωσης και προσαρμογής σε δύσκολες καταστάσεις- περίπτωση καύσωνα ή και βροχής- αναγνώριση πατημασιών στην φύση από εξωτερικούς παράγοντες, ψάρεμα και κυνήγι για απόκτηση τροφής, πώς να ανάβουν φωτιά, αντιμετώπιση κινδύνων είτε από ζώα είτε από ζωύφια, πρώτες βοήθειες αλλά και γενικά σκληραγώγηση.

κατασκηνωση με παιδια

Τέλος, η εμπειρία της κατασκήνωσης βοηθάει στο να κοπεί λίγο ο “ομφάλιος λώρος” με τους γονείς. Ίσως στην αρχή να αποτελεί μία σοκαριστική εμπειρία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, αλλά στόχος είναι να μεγαλώσουμε ελεύθερα και ανεξάρτητα παιδιά χωρίς φόβους και ανασφάλειες και σε όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι η κατασκήνωση βοηθάει καθοριστικά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.