ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Το YouTube channel “Greek Cooking Made Easy” παρουσιάζει:

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ – ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Δείτε το video για το πως να τα ετοιμάσετε:

Τα Πασχαλινά σμυρνέικα κουλουράκια με την υπέροχη μυρωδιά τους και η ετοιμασία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η υπόσχεση ότι το Πάσχα πλησιάζει, ενώ ακόμα νηστεύουμε! Η μοναδική γεύση και το αξέχαστο άρωμα τους που πλημμυρίζει το σπίτι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με υπέροχες αλλοτινές ανοιξιάτικες θύμησες. Θα σας προτείναμε λοιπόν να τα ετοιμάσετε μαζί με τα παιδιά σας. Κατ αρχήν, έτσι τα εξοικειώνετε με τη μαγειρική και τις δουλειές στην κουζίνα! Επίσης το πιο σημαντικό, θα συνδέσουν τις μυρωδιές αυτές με το σπιτικό σας, την οικογένεια αλλά και τις αυθεντικές παραδόσεις του Πάσχα. Έτσι θα έχουν μοναδικές αναμνήσεις που θα κουβαλούν μαζί τους μια ολόκληρη ζωή, όπως άλλωστε κι εσείς.

 

pasxalina-koulourakiaΥλικά για 35-40 κουλουράκια:

  • 550-600 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 220 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακή
  • 2 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 20 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 60 ml. γάλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Επιπλέον 1 κρόκο αυγού για το γυάλισμα μαζί με 1 κουταλιά σούπας νερό
  • Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

 

Μέθοδος:

Χτυπήστε με το μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα για 5’, να αφρατέψουν και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

pasxalina-koulourakia1Προσθέστε τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, ένα ένα τα αυγά και μετά και το γάλα. Τέλος ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν. Από τη στιγμή που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα η ζύμη για να μην σκληρύνει. Δοκιμάστε τη ζύμη-πρέπει να είναι αφράτη, απαλή και βουτυράτη. Να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι αρκετά ελαστική για να πλάθονται εύκολα τα κουλουράκια. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι.

Αφήστε την λίγο να ξεκουραστεί σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε 2 ταψιά-λαμαρίνες.

pasxalina-koulourakia2Πλάστε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα. Δώστε αρκετή ώρα για τη διαδικασία αυτή! Θυμηθείτε το παιδικό τραγούδι «Πλάθω κουλουράκια, με τα δυο χεράκια» και τις κινήσεις που το συνοδεύουν. Κάντε το πράξη, τραγουδήστε με τα παιδιά σας και αφήστε τα να παίξουν με τη ζύμη και να δημιουργήσουν τα δικά τους σχήματα. Θα ξετρελαθούν με την ιδέα, όπως τρελαίνονται να παίζουν με πλαστελίνη!
Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά θα είναι περήφανα επειδή αυτά τα δημιουργήματα τους θα φουσκώσουν, θα ψηθούν, θα στολιστούν όμορφα στο Πασχαλινό τραπέζι και βεβαίως θα φαγωθούν!! Εξηγήστε μόνο ότι πρέπει τα κουλουράκια να έχουν σχήματα περίπου στο ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα!

 

Ιδέες για σχέδια:

  1. Κλασσικό σμυρναίικο: Στενόμακρα κουλούρια σαν μπαστούνια . Διπλώνουμε το καθένα τρεις φορές και τσιμπάμε τις άκρες να φαίνονται σαν βαρκούλες
  2. Φτιάχνουμε μπαστούνια και μετά τυλίγουμε το μισό από την μια πλευρά και το άλλο μισό από την άλλη, σαν σαλιγκάρι.
  3. Πλάθουμε με παρόμοιο τρόπο το κεφάλαιο S.
  4. Φτιάχνουμε στρογγυλό λαβύρινθο, μαίανδρο ή καρδούλες.

pasxalina-koulourakia3

Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν και άλλα δικά τους σχήματα και την φαντασία τους να οργιάσει! Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C, στον αέρα. Μόλις ετοιμαστούν όλα τα κουλουράκια, χτυπήστε τον έξτρα κρόκο αυγού και το νερό με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείψτε όλα τα κουλουράκια για να γυαλίσουν στο ψήσιμο. Εδώ αν θέλετε πασπαλίστε λίγο σουσάμι πάνω από μερικά κουλουράκια (αφήστε τα παιδιά να κάνουν και αυτές τις εύκολες δουλειές!).

Τα 2 ταψιά με τα λαχταριστά σπιτικά κουλουράκια γεμάτα αγάπη είναι πια έτοιμα να ψηθούν! Ψήστε τα για 20’ περίπου να φουσκώσουν, να κοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά. Αφήστε τα μετά να σταθούν στα ταψιά για αρκετή ώρα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Διατηρείστε τα σε κουτί μπισκότων για να μείνουν τραγανά για πολλές μέρες (διατηρούνται μέχρι 1 μήνα, αν δεν φαγωθούν πιο γρήγορα…)

pasxalina-koulourakia4

Καλοφάγωτα, καλές δημιουργίες με τα παιδιά σας και προπαντός Καλό Πάσχα να έχετε με υγεία!!!

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.