Σχέση πατέρα και παιδιού

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρόσφατα δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τη σχέση πατέρα και βρέφους και με τις συνέπειες που αυτή έχει στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Η έρευνα στηρίχτηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις 192 οικογενειών από δύο μαιευτήρια της Αγγλίας. Η πρώτη συνέντευξη ελάμβανε χώρα όταν το παιδί ήταν τριών μηνών και η δεύτερη συνέντευξη, όταν ήταν ενός έτους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που είχαν περισσότερη επαφή με τον πατέρα τους κατά τη βρεφική ηλικία, εμφάνισαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η επίδραση του πατέρα είναι πολύ πιο σημαντική στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια. Αυτό κατ’ επέκταση μπορεί να σημαίνει ότι τα αγόρια είναι πιο επιδεκτικά στο να επηρεαστούν από τον πατέρα τους ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

 

Τα αίτια δεν καθορίστηκαν πλήρως. Η απομάκρυνση του πατέρα θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας διαταραγμένης σχέσης του ζευγαριού ή να αντανακλά μια γενική έλλειψη φροντίδας, στην οποία το παιδί αντιδρά με μια διαταραγμένη συμπεριφορά.

 

Λαμβάνοντας υπόψη την έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία, καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει η σχέση μεταξύ πατέρα και παιδιού για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Ο πατέρας αποτελεί πρότυπο ταύτισης και πηγή ασφάλειας για το παιδί. Πρέπει να στηρίζει το παιδί ώστε να χτίσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Ανεξάρτητα με τις συνθήκες που επικρατούν, όπως η πολύωρη εργασία και το στρες, πρέπει πρώτη προτεραιότητα να είναι η σωστή ανάπτυξη του παιδιού  που  σημαίνει περισσότερες ώρες ασχολίας  με το παιδί, παιχνιδιού και κοινών δραστηριοτήτων.

 

Και αν έχει περάσει  η περίοδος που το παιδί σας ήταν βρέφος, μην απογοητεύεστε. Ποτέ δεν είναι αργά, όταν θέλεις να δώσεις αγάπη. Μερικές δημιουργικές ιδέες που θα μπορούσαν να «ενώσουν» έναν πατέρα με τα παιδιά του, βρίσκονται παρακάτω:

 

  1. Κράτησε μια θετική στάση όταν τους μιλάς
  2. Λέγε τους συχνά πως τ’ αγαπάς. Πόσο πολύ, τ΄ αγαπάς.
  3. Κάνε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, για να τους τηλεφωνήσεις .
  4. Προσπάθησε να καταλάβεις τα αστεία τους και γέλα μαζί τους.
  5. Δώσε όλη σου την προσοχή όταν σου μιλάνε.
  6. Μάθε τα παιδιά πως πρέπει να προσέχουν τα λόγια και τις πράξεις τους, αλλά μη χρησιμοποιείς την τιμωρία ως μέσο.
  7. Φτιάξε μια Κυριακή πρωινό για τα παιδιά σου.
  8. Διέθεσε χρόνο για καθένα από τα παιδιά χωριστά.
  9. Ξεκίνησε με τα παιδιά ένα ομαδικό σπορ.
  10. Όταν κάνεις ένα λάθος, δείξε τη δύναμη να το παραδεχτείς.
  11. Διάβαζε στα παιδιά σου παραμύθια.
  12. Να είσαι πάντα παρών στα παιδιά σου.
  13. Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι χρυσός.
  14. Άφησε τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Όχι πάντα
  15. Θυμήσου πως για τα παιδιά ο πατέρας λειτουργεί σαν καθρέφτης. Οπότε πρόσεξε όσα κάνεις και όλα λες.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περιηγούμενοι σε αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.